Kat Mülkiyeti Hukuku

Günümüzde kentleşme ve nüfus artışı ile birlikte, kişilerin müstakil bir eve tek başına malik sıfatıyla sahip olma durumu farklılık göstermeye başlamış ve bu durum yaşamımıza kat mülkiyeti kavramını getirmiştir.

Bir yapının ayrı ayrı ve bağımsız olarak kullanılmaya uygun kat, daire, dükkân gibi bağımsız bölümlerinin ayrı mülkiyete konu olmasını ifade eden kat mülkiyeti, ilk kez 1966 yılında 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ile hukuki sistemimize dahil edilmiştir.

Geçen yıllar içerisinde kanun üzerinde bazı değişiklikler ve güncellemeler yapılmış olup, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve bu kanun üzerinde yapılan değişiklikler, Kat Mülkiyeti Hukuku’nun temelini oluşturmaktadır.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti, bir mülkiyet hakkı türü olup, arsa payının ve ana taşınmazdaki ortak alanlarla bağlantılı özel mülkiyet hakkını ifade eder.

Halk arasında kat mülkiyeti sıklıkla kat irtifakı ile karıştırılmaktadır; oysaki inşaat aşamasında ilgili yapı için alınan resmi belgeye kat irtifakı adı verilir. Kat mülkiyeti ise, inşaat tamamlandıktan ve yapı kullanma izin belgesi alındıktan sonra kazanılan mülkiyet hakkıdır.

Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır?

Bir taşınmaz üzerinde yapımına başlanan yapı için kurulan kat irtifakı, inşaatın tamamlanması ve yapı kullanım izin belgesinin alınmasının ardından kat mülkiyetine çevrilebilir.

Bu işlem tapu sicilinde yapılan küçük bir düzenleme olup, sürecin takibi genellikle inşaatın yüklenicisi tarafından gerçekleştirilir. Ancak, yüklenici firma yapıyı teslim ettikten sonra faaliyeti sona ermişse, bu işlemlerin yürütülmesi maliklere kalmaktadır.

Kat Mülkiyetinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklar


Kat mülkiyet hakkı, bireylerin en önemli mülkiyet haklarından biridir ve korunması titizlik gerektirir.

Bir gayrimenkul nedeniyle ortaya çıkabilecek herhangi bir uyuşmazlık veya usulsüzlük, kişinin mülkiyet hakkının zarar görmesine yol açabileceğinden, gayrimenkul hukuku ile ilgili yaşanacak sorunlarınızda alanında uzman avukatlardan destek almanız faydalı olacaktır.

Kat Mülkiyeti Kanunu konusunda uzmanlaşmış avukatlarımız, bu alanda ihtiyaç duyabileceğiniz tüm hukuki süreçleri özenle takip ederek, sizin için en iyi çözüme ulaşmak adına hazırdır.

DANIŞMA HATTIMIZ
0212 291 34 38
Ergenekon Mah. Halaskargazi Cad. No:17 Simge Apt Kat:3 D:3 Şişli /İstanbul